top of page

De techniek: bewust verbonden adem

​Tijdens je leven maak je vanalles mee. Je adem reageert heel direct op wat die ervaringen met je doen. Voorbeeld: Als je stress hebt adem je hoog en snel. Als je schrikt,  dan houd je je adem in.  En wanneer je ontspant is je ademhaling rustig en kalm.

​

Door de verschillende ervaringen die je hebt in je leven en wat die met je doen heb je in de loop van je leven je eigen ademhalingspatroon gevormd. Zijn er moeilijke momenten geweest? Dan kan het zijn dat je je adem vastzet om die emoties niet te hoeven voelen. Dat is een nuttig mechanisme, op het moment zelf, maar emoties laten zich niet blijvend wegdrukken. Veel fysieke klachten zijn een teken van onderdrukte gevoelens, emoties en gedachtepatronen: je lijf is verkrampt.

'Jouw denken en voelen hebben invloed op jouw ademhaling. En jouw ademhaling heeft invloed op jouw denken en voelen.' 

Om je lichaam en geest te laten ontspannen heb je een actief parasympatisch zenuwstelsel nodig. Dit zenuwstelsel is het deel van ons autonome zenuwstelsel dat je organen zodanig beïnvloedt dat je lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Je adem heeft  invloed op dit zenuwstelsel. Altijd al, ook als je je daar niet bewust van bent. Met de adem hou je dus in, jaag je jezelf op of breng je jezelf in ontspanning waarmee je ruimte geeft aan je gevoelens. Met de adem beïnvloed je direct jouw staat van zijn. 

​

In mijn ademsessies gaan we dus door middel van jouw ademhaling je parasympatisch zenuwstelstel activeren en losmaken wat vast zit. Dit geeft je de kans om je onverwerkte emoties in de ogen te kijken, te verwerken en los te laten.

​​

Wat gaan we doen?

 

De 'Bewust Verbonden Adem'-techniek heeft een fase die we 'actief ademhalen' noemen. In die fase verbindt je je elke adem aan de volgende adem. In deze fase zie ik als begeleider goed waar jij jezelf onbewust hebt vastgezet in je lichaam. Ik help je daar naartoe te ademen om op die plek ontspanning te brengen. We maken samen ruimte voor de emoties die zich dan aandienen.

​

Na deze intensieve ademfase waarbij ik jouw onderbewuste activeer door bijvoorbeeld drukpunten aan te raken, muziek te spelen of je aanzet tot beweging of het uitspreken van woorden, is de fase van herstel en ontspanning. Ook in deze fase krijg je ruim de tijd om in een diepe ontspanning te raken. Hierdoor krijg je een aangenaam gevoel van welzijn, geraaktheid, dankbaarheid, vrede. Je kunt heldere inzichten krijgen over je gevoelens en patronen in je leven. 

​

Een ademsessie is best intensief en confronterend. Ik zal je als ademcoach dan ook begeleiden en ondersteunen bij jouw proces. Dat doe ik door je  inzichten te versterken door je aan te moedigen en aanwijzingen te geven.
 

Door samen jouw manier van ademen te analyseren komen we er achter welke ademhalingsoefeningen je helpen om beter adem te halen. Je wordt je bewust van hoe en wanneer je je sympathisch systeem (actie) activeert en hoe en wanneer je je parasympatisch systeem (ontspanning) activeert. Zo kun je gerichter sturen op je energie-huishouding. Dat geeft je de mogelijkheid om jezelf bewust in actie of ontspanning te brengen. Je bent dan dan niet meer afhankelijk van je omgeving voor het bepalen van je energieniveau. Je hebt je ademhaling altijd bij je, en bij de hand. Waar en wanneer je maar wilt, kun je je staat van zijn beïnvloeden door middel van je ademhaling. Hoe mooi. 

bottom of page