top of page

Gegrepen door de adem

Bij bewustwording van iets door goed te ademen, schieten we zomaar even in een paniekjeGegrepen door de adem!

Iedere keer als ik in een ontspanningsoefening met aandacht naar mijn ademhaling ging, ging er van alles door de war. Ja, zo kan dat gaan. Door de war en dan voelde ik meteen ongemak, weerstand, soms zelf misselijkheid. Nu weet ik: dit is het teken dat er veel winst te behalen is. Bij bewustwording van iets, schieten we zomaar even in een paniekje. OMG denken… en je bent er eigenlijk al. Ik dacht toen bijvoorbeeld… vast niet goed wat ik nu voel, en pakte de draad van de dag zo snel mogelijk op, hup, actie.


Het was dat ik merkte toen ik met yoga begon, hoeveel onrust ik voelde bij de shavasana, de slothouding bij een yogasessie. Boodschappenlijstjes, to do lijstjes, het analyseren van niet lekker lopende gesprekken… alle soorten gedachten greep ik aan om maar niet ‘naar binnen’ te gaan, niet te voelen. Diep ademhalen deed ik tot in mijn borst. Hmmmm.


Die ademhaling… zo interessant.

Ik ben mij gaan verdiepen. Wim Hof, is misschien toch zo gek niet. Wat zonde dat ik hem jaren als mafkees heb weggezet. Ik ging wat filmpjes kijken, wat gaaf wat hij toch allemaal in werking heeft gezet. Ik kwam Heleen Ytsma tegen op YouTube (Herleva), chronische hyperventilatie, fysieke klachten… wow… ik herkende mijzelf. Rajshree Patel, ik kocht haar boek Het geheim van levenskracht. Zo boeiend, zo herkenbaar. Veel NLP las ik in haar boek. Maar inmiddels is het zo logisch voor mij dat ik NLP overal in herken. NLP gaat over de mens, ons brein. Dat vele stromingen op hetzelfde uitkomen, dat zie en voel ik nu meer dan ooit. Ik kwam weer terug bij Koen de Jong van Sportrusten. Ik volgde hem in de jaren dat ik driftig hardliep. Nu pas hoor ik echt wat hij toen al zei.


De adem heeft mij te pakken. Wat een kracht en energie, wat een helend vermogen is er op gang te zetten door weer te leren ademhalen zoals het ook kan. Ja, we halen adem, hoeven we niets voor te doen. Maar optimaal ademhalen… daar is veel winst te halen. Beter leren ademhalen zodat je onbewust weer optimaler ademhaalt, oefeningen doen zodat je ter plekke je ademhaling beïnvloedt, of een helende en zuiverende sessie ondergaan, er zijn vele mogelijkheden.


Ik ben de opleiding tot Adem Coach gaan doen, bij Heleen Ytsma. Ik doe nu regelmatig Verbonden Ademhaling-sessies. De Wim Hof methode is een dagelijks ritueel inmiddels. Zowel de ademhaling – kou en focus. En ik weet niet wat ik meemaak. Ik heb niet gedacht dat ik mij zo kon voelen in mijn eigen lijf.


Laatst kwam ik uit een Verbonden Ademhaling-sessie en zei: als dit kan, als ik dit kan ervaren, dan kan alles.


En, oprecht, ik sta er zelf van te kijken wat de ademhaling mij nu in mijn leven brengt. Dat ik weer in de zee zwem, dat ik van de zomer van een rots af sprong, 10 meter naar beneden een koude rivier in, dat ik onder een ijskoude waterval ging staan, dat ik op mijn kop sta, dat ik mijn lijf weer gebruik, dat ik vrijwel dagelijks yoga doe, dat ik anders en gezonder ben gaan eten, dat ik eerder naar bed ga, vaker de boel de boel laat, dat ik weer aan boeken lezen toe kom, dat ik voel wat ik nodig heb… is toch in versnelling gekomen door mijn ademhalingservaringen die mijn parasympaticus voor langere tijd activeert. Vertrouwen in mijn lijf, in mijn voelen, is toegenomen. Dat ik mijn lijf en voelen toch eens werkelijk zou omarmen… had ik jaren geleden niet gedacht.


Kom op adem

Wil jij leren over ademhalen, wil je in een coachsessie ervaren wat jouw ademhaling jou brengt. Wil je leren over Wim Hof, wil je een emotionele detox ervaren middels een verbonden ademhalingssessie. Wil je jouw ademhaling optimaliseren? Mijn praktijk staat nu ook open voor ademsessies. En ik voel dat ik precies op tijd ben. Juist nu in deze tijd van Covid, isolement, stress, angst, zorgen om de toekomst… kom kennismaken met de ruimte in jezelf. Kom op adem!46 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page